Η Παλαιοχόρα είναι μια παραθαλάσσια πόλη και βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης και σε απόσταση 70 KM από τα Χανιά και 200 KM από το Ηράκλειο. Είναι χτισμένο σε μια χερσόνησο ανάμεσα σε δύο γραφικούς κόλπους. Πλύνεται από τη Λιβυκή Θάλασσα και σωστά θεωρείται η «νύμφη της Λιβυκής Θάλασσας» και «Γη του Ήλιου».
Έχει το φυσικό προνόμιο να κατασκευάζεται μεταξύ δύο κόλπων, η ανατολική και η Δυτική. Η μικρή χερσόνησος στην οποία βρίσκεται ξεκινά από τα γύρω βουνά που την περιβάλλουν προστατευτικά από ισχυρούς εποχιακούς βόρειους ανέμους. Οι γνωστές λισίες. Αυτά τα βουνά που βρίσκονται βόρεια του Paleochora δεν επιβάλλονται λόγω του ύψους τους (300 m), Αλλά έχουν μια ειδική ομορφιά και χάρη, Επειδή με την παρουσία τους εμπλουτίζουν το φυσικό τοπίο της περιοχής. Ήτοι, Αυτό που ο επισκέπτης θαυμάζει πρώτα είναι η εναλλαγή των οροσειρών και των τόμων, με χαμηλή βλάστηση αρωματικών θάμνων και φυτών. Αυτό το σπάνιο και κάπως άγριο τοπίο αυτόματα, Κατά την είσοδο του επισκέπτη στην Paleochora, ακολουθείται από μια επίπεδη και δαμάσκηνο, η πεδιάδα της Παλαιοχόρα.
Τα σύνορά του είναι ασύμμετρα περιορισμένα και καθορίζονται από τη Λιβυκή Θάλασσα. Ο δυτικός κόλπος ορίζεται από ένα όμορφο ανθρωπογενές λιμάνι στην περιοχή, με τον φάρο να προβάλλεται σε ένα μικρό νησάκι (Νησί σχιστόλιθου), για τη διαδρομή των πλοίων που κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ ή απέναντι από το κανάλι του Σουέζ. Η συνέχιση αυτής της ακτής είναι η πενιχρή περιοχή της παχιάς άμμου που είναι ένα σημείο αναφοράς για το Paleochora. Αυτή η πεντακάθαρη παραλία, στην οποία η μπλε σημαία κυματίζει μόνιμα τους καλοκαιρινούς μήνες, λαμβάνει χιλιάδες λουτρό.
Ο ανατολικός κόλπος ξεχωρίζει, διαφοροποιείται, σαν να είναι μίλια μακριά από το πρώτο. Έχει βότσαλα και βράχια δηλ.. είναι ένα τυπικό ελληνικό τοπίο. Απέναντι είναι η ορεινή μάζα των λευκών βουνών που χωρίζει την επαρχία μας από τη Σφακία. Η προβλήτα που βρίσκεται σε αυτόν τον κόλπο σερβίρει αλλοδαπούς που θέλουν να επισκεφθούν τη Σουγία, Agia Roumeli, Αλλος, Chora ton Sfakion, Gavdos και Elafonissi.