Το υπέροχο οροπέδιο του Λασιθίου βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νότια των Μαλίων και 70 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Βρίσκεται σε μια ήσυχη και εύφορη περιοχή, Περιβάλλεται από τις άγριες κορυφές του Dikti και αρκετά μικρότερα οροπέδια. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 800 στα 850μ., Κάνοντας το Lassithi μια από τις λίγες κατοικημένες νησιωτικές περιοχές στη Μεσόγειο σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Πράγματι, Κάθε χρόνο το οροπέδιο καλύπτεται από χιόνι και στη συνέχεια χιλιάδες Κρητικοί φτάνουν για να θαυμάσουν το λευκό τοπίο. Στα περισσότερα χρόνια, Το χιόνι παραμένει στις κορυφές του βουνού μέχρι τα μέσα της άνοιξης.

Η πρωτεύουσα του οροπεδίου είναι το Τζερμιάδο, Ενώ δύο ακόμη ανούσια χωριά είναι ο Άγιος Γεώργιος και το Ψυχρό. Ο 18 Τα χωριά του οροπεδίου είναι χτισμένα στους πρόποδες των γύρω βουνών, Αφήνοντας τις πεδιάδες ελεύθερες για καλλιέργεια, Και συνδέονται με κυκλικό δρόμο μήκους 23 χιλιομέτρων. Πράγματι, Αυτή η όμορφη κυκλική διαδρομή είναι ιδανική για ποδηλασία, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλοι λόφοι και, σε αυτό, Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα του οροπεδίου. Η ίδια κυκλική διαδρομή φιλοξενεί τα τρέχοντα παιχνίδια diktaia από τότε 1980.

Το Lassithi οροπέδιο είναι διάσημο για τους ανεμόμυλους του με λευκά υφάσματα, ένα εμπορικό σήμα της περιοχής. Αυτά ήταν νερό- και αλευρόληλοι, Κατασκευάστηκε περισσότερο από τους πελοποννέζους εποίκους που έφτασαν εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα, Για να αρδώσετε το οροπέδιο. Δυστυχώς, Σήμερα οι νέοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους επειδή το ελληνικό κράτος δεν παρέχει κίνητρα, Και τα χωριά φαίνονται έρημοι, με ηλικιωμένο πληθυσμό. Ετσι, τα τοπία του 12000 λευκοί ανεμόμυλοι, που κάποτε αντλούσε νερό από πηγάδια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, μπορεί τώρα να δει κανείς σε παλιές ταχυδρομικές κάρτες. Αλλά ακόμα, Μπορείτε να δείτε αρκετούς ανεμόμυλους, Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς έχουν αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, Στην είσοδο του οροπεδίου, Στη θέση Ambelos, Βλέπουμε ακόμα το μεγαλύτερο πέτρινο πάρκο ανεμόμυλου στην Ελλάδα.

Ένα άλλο αξιοθέατο του οροπεδίου είναι οι Λινίες, δηλαδή τα γραμμικά κανάλια αποστράγγισης που ανοίχτηκαν από τους Βενετούς για να μεταφέρουν νερό σε όλο το οροπέδιο. Πράγματι, Όταν οι Βενετοί κατέκτησαν την Κρήτη, Έστρεψαν τον Lassithi στον μεγαλύτερο "κήπο" της Κρήτης, η οποία εξακολουθεί να προμηθεύει την Κρήτη με πατάτες και λαχανικά εξαιρετικής ποιότητας. Σε μια βόλτα σε οποιοδήποτε σημείο του οροπεδίου, Θα βρείτε λινίες, οι μακριές τάφρους που μεταφέρουν νερό.